Kunde x Jon Doe One x Bram Weijters' Crazy Men

JAZZFEST

Speeldata

zaterdag 22 oktober
19:00
rataplan

Kunde

De Gentse rapper, producer en muzikant Kunde brengt een mix van nineties inspired hip hop, jazz, P-Funk en afrojazz. Hij bracht onlangs een volledig instrumentaal album 'Meanwhile' uit onder het Antwerpse label San-kofa Rhythm Records. Het album is verkrijgbaar op tape en digitaal.
Daarvoor bracht hij in 2018 zijn eerste EP From Roots to Fruits uit onder de Mellow Minds Family. In de vreemde tijden van 2020 heeft Kunde een aantal singles indepentent uitgebracht.

Kunde staat bekend om zijn levendige en energieke optredens op het podium. Nu breidt hij zijn solo-project uit met een volledige live band met Pieter Vanoverbeghe (drums), Daniel Clariste Guedegbe (bas), Creo Cristoria (sax, toetsen), Joram Kunde Boumkwo (toetsen, vocals).

Jon Doe One

U kent hem al jaren als contrabassist van DAAU en misschien ook van zijn samenwerkingen met het Alba Griot Ensemble (waar Afrikaanse grootheden als Toumani Diabaté en Tony Allen bij betrokken waren, het Toeareg gezelschap Tamikrest en anderen zoals o.a. Craig Ward.) Hannes d’Hoine schrijft ook soundtracks voor film, dans en theater, maar sinds 2019 is hij, als Jon Doe One, zijn eigen muzikale regisseur.

Met zijn elektronische soloproject onderzoekt d’Hoine de spanning tussen mens en machine en creëert hij een raamwerk waarbinnen vrij geïmproviseerd kan worden. Op zijn pas verschenen derde plaat, ‘Sol Invictus’ heeft Jon Doe One het instrumentarium bewust beperkt gehouden. Naast zijn synth en elektronisch vervormde bas, kiest hij in de vier uitgesponnen soundscapes uitsluitend voor blaasinstrumenten. Door toedoen van de basklarinet en sopraansax van Hanne De Backer en de serpent (een uit de renaissance daterende voorloper van de tuba) van Berlinde Deman zijn de nummers uitgedeind én trager gaan klinken. Hannes d’Hoine voelt zich instinctief aangetrokken tot het repetitieve en trance-achtige dat je als luisteraar je tijdsbesef doet verliezen. ‘Sol Invictus’, een ode aan het licht, is bedoeld als een baken van hoop na deze donkere coronaperiode. Als laaghangende mistbanken hebben de tracks op ‘Sol Invictus’ iets contourloos en ongrijpbaars. Het zijn veeleer sfeerstukken dan uitgesproken composities. Het is muziek die, als het ware, in het ijle hangt.

De muziek op ‘Sol Invictus’ prikkelt de verbeelding, zonder dat je er een etiket op kunt kleven. Je hoort echo’s uit ambient en industrial, maar net zo goed uit impressionistische klassieke muziek. Hij schreef vooraf enkele melodielijnen uit, maar omdat hij met De Backer en Deman nog nooit eerder had samengespeeld, kregen de geïmproviseerde passages een frisheid en naïviteit die daarna nooit meer te reproduceren zou vallen. Jon Doe One zweert bij zo’n intuïtieve aanpak, naar eigen zeggen een restant van zijn jazzopleiding.

De plaatversies van de nummers zijn dan ook zeker niet heilig: tijdens optredens worden ze sowieso grondig geherinterpreteerd. Live-uitvoeringen van ‘Sol Invictus’ zullen plaats vinden als onderdeel van een installatie van cinematograaf Stijn Grupping, waarbij licht in verschillende vormen wordt gereflecteerd en gestuurd door de trillingen in de muziek. Op het podium gaat d’Hoine telkens in dialoog met een wisselende muzikanten, zodat de stukken, afhankelijk van de persoonlijkheid van de sparringpartner, iedere avond anders zal klinken.

Het mag duidelijk zijn: voor routine of voorspelbaarheid is in de wereld van Jon Doe One geen plaats.

(c) Wannes Cré

Bram Weijters' Crazy Men

Bram Weijters’ Crazy Men zijn terug!
Eerder bracht de band onder leiding van toetsenwizard Bram Weijters al een goed ontvangenremake van Koen de Bruyne’scultalbum ‘Here Comes The Crazy Man’ uit 1974. Deze keerduiken ze nog wat dieper en halen onontgonnen parels boven uit de Belgische jazz, jazzrocken fusion uit de vroeger jaren ’70. Denk aan Michel Herr’s Solis Lacus of Marc Moulin’sPlacebo, maar bijvoorbeeld ook aan muziek van de Amerikaanse gitaarlegend Bill Frissell dietoen in België woonde en heel actief was. Of denk gewoon nergens aan en laat je meeslependoor een frisse, nieuwe kijk op een vaak over het geziene deel van onze vaderlandsemuziekgeschiedenis.

Met eigentijdse arrangementen, een hechte groepsklank en een topbezetting van muzikantendie u ook tegenkomt in bands zoals Cargo Mas, Dans Dans, Lucid Lucia (vroeger BRZVLL)of Stuff gaat Bram Weijters’ Crazy Men opzoek naar vonken en avontuur op het snijvlak vanjazz, fusion, improv en rock.Timing:
19u: Kunde
20u30: Jon Doe One
22u: Bram Weijters' Crazy Men


Nieuw! Koop een combiticket voor het hele JAZZFEST en geniet voor €45 drie dagen van frisse jazzconcerten!

Credits

KUNDE

Joram Kunde Boumkwo (Vocals, toetsen)

Creo Cristoria (Sax, toetsen)

Daniel Clariste Guedegbe (Bas)

Pieter Vanoverbeghe (Drums)

Jon Doe One

Hannes d’Hoine (Synth, bas)

Bram Weijters’ Crazy Men

Bram Weijters (Toetsen)

Sam Vloemans (Trompet)

Andrew Claes (Tenorsax, EWI, Elektronica )

Vincent Brijs (Baritonsax)

Dries Laheye (Basgitaar)

Steven Cassiers (Drums)

suggesties

JAZZFEST

Stellar Legions

JAZZPODIUMMIXMUZIEK
zondag 23 oktober
20:30
rataplan

JAZZFEST

Nathalie Loriers Trio x RAPIDMAN

JAZZMUZIEKMIXPODIUM
vrijdag 21 oktober
20:30
rataplan

Schrijf je in op de nieuwsbrief!