Verhalen op ramen

#OnzeBuurt

Onze buurt zit vol met verhalen en geheimen die vaak het daglicht nooit zien. De voorafgaande maanden hebben we heel wat verhalen verzameld en gebundeld in een artistiek voorstelling, die we deur-aan-deur gepresenteerd hebben. Je kan er meer over lezen in dit artikel van de Gazet van Antwerpen, of je kan beelden zien op deze aftermovie

6 en 7 februari 2021 vond de voorstelling van Onze Buurt plaats... Nu zijn we meer dan een maand verder en kijken we nog steeds met vreugde naar vele souvenirs op de Borgerhoutse ramen.

Artiest Zahra Eljadid vereeuwigde de verhalen van Onze buurt tientallen buurtbewoners.

Hieronder een overzicht van de illustratie-fragmenten, met een woordje uitleg.
Een vliegende gitaar en een verdwaalde kat

Op de linkse afbeelding zien we een gitaar met vleugels. Deze symboliseert het muzikaal talent dat zich in de buurt bevindt. Buurtbewoner Wesley had het idee om dertig artiesten op dertig verschillenden pleinen te laten spelen. De vleugels verwijzen dan weer naar de honing die vlot wordt uitgewisseld in de buurt.
 
Op de linkse raam zie je een kat, deze komt voort uit het verhaal van Bojoura. Zij is  dol op katten en heeft er eentje in bezit. Toen de kat vermist rondliep in de buurt, zorgde dit voor veel nieuwe banden met buren.


De overbruggende ladder

Twee buurtbewoners in de Wijnegemstraat delen een ladder aan elke kant van hun tuin. Hun kinderen kunnen sinds kleins af aan via de ladder over het muurtje samen spelen. Nu zijn de kinderen uit het huis, maar de ladder... Die blijft staan als symbool voor hun vriendschap.
Het dromende meisje
Boven deze deur zie je een afbeelding die toegewijd is aan het meisje die graag piano wilt spelen, maar die daar geen ruimte voor had. De piano paste niet door de deur, dus daarom hebben we bij Rataplan de piano in huis genomen, en mag het meisje bij ons komen oefenen. De ballonnen die ze vast heeft symboliseren de vele toekomstige grote voetballers die op het Terloplein kunnen trainen.

De Dalai Lama

Deze tekening gaat over een buurtbewoner die sinds de pandemie niet meer durft om het Terloplein over te steken, met zijn kale hoofd en teenslippers lijkt hij een beetje op de Dalai Lama. In de afbeelding zit hij in een vlieger, deze symboliseert het verhaal van Elke, die bij het verbouwen een oude boterham terugvond in krantenpapier uit 1911. De krant is nu in een kader.

Een explosief hart

Er is ooit een bom ontploft in de winkel van de Fietsenbroers op het Terloplein. Deze hebben echter niet de politie gebeld. Ze weten hoe het is om jong te zijn, en weten hoe de buurt werkt. Deze acte toont een groot hart van hun naar de jongeren toe, en verdient ook deze illustratie. 

Een dino met een vijg als maag
Deze illustratie is een combinatie van twee verhalen. De dinosaurus die je ziet is een verwijzing naar het verhaal van een jongetje die vertelde dat gestorven mensen net als dino's in musea belanden, na de dood van zijn grootvader.
De vijg die je in de maag van de dino ziet, verwijst naar iemand die een compliment gaf over de vijgenboom van de buur. Hierna kreeg die een grote mand vol vijgen, waarop hij honing terug cadeau gaf, waarna de buren nog meer vijgen gaven, enzovoort. Ondertussen zijn er twee vijgenbomen in zijn tuin.


Deze afbeelding gaat over onze overbuur van Rataplan, hij is namelijk afkomstig uit Tibet en moest vluchten naar Nepal, waar hij jaren als monnik geleefd heeft. Hij houd van koude, en heeft Tibetaanse kookkunsten.

Er zijn nog heel wat verhalen die we nog niet eens vernoemd hebben. Heb je interesse in meer vanuit de buurt? Je kan hier meer informatie vinden over ons participatief buurtproject. #OnzeBuurt

Bedankt aan alle buurtbewoners die verhalen gedeeld hebben, en Zahra om deze te illustreren!











Schrijf je in op de nieuwsbrief!