#OnzeBuurt

Participatief buurtproject in Borgerhout

Met Rataplan maken we plannen om meer naar buiten te komen. Wij zijn aanwezig op de pleinen en in straten. We willen graag kennismaken én ons laten voeden door onze buurt. 

We bellen deur-aan-deur nieuwsgierig naar een babbel, met een stoep-performance of een ludieke interactieve opdracht.

Bekijk de aftermovie van de deur-aan-deur voorstelling hier
onze buurt film (2).png 211 KB

#OnzeBuurt... Kalender

Lopend (welkom!)
 • 30 mei 2021
De straten vullen langzaam weer met leven, en de zon laat zich ook weer vaker zien.
Dit vieren we met #OnzeBuurt op zondag 30 mei! De Wijnegemstraat wordt omgetoverd tot speelstraat door Buurtsport en Gezondheidskiosk, de pleinen en straten worden het podium voor 'Ietsmetnefiets', & Moving Ground met hun voorstelling "You wish you were an Alien".

 • vanaf december 2020 én voorjaar 2021... (lopend)
Deur-aan-deur, op de stoep, pleinen en via social media verzamelen de medewerkers en artiesten van Rataplan donaties (verhalen, ideeën, ...)

 • Raamtekeningen
De verhalen die we verzamelt hebben uit de buurt zijn door Zahra Eljadid in illustraties omgetoverd. De buurt zit vol met geheimen die nooit het daglicht zien. Bekijk de betekenis achter de illustraties hierVoorbij (afgelopen)

 • maart 2021
Onze buurt heeft ons al heel wat verhalen geschonken, die resulteerde in een mooie performance (zie filmpje hierboven), maar ook nieuwe ideeën en initiatieven waarmee we de komende weken aan de slag gaan. We bedankten iedereen die deelnam aan het project met een dankbaarheidsboekje... Met illustraties van Zahra Eljadid, één van de artiesten van het project Onze Buurt. In deze boekjes kan je elke dag een aantal zaken noteren waarvoor je dankbaar bent, zoals wij dankbaar zijn voor onze buren. De beelden zijn bovendien nog te bewonderen op vensters rondom Rataplan.

 • zo 21 februari 2021
... toont collectief Hanafubuki GRATIS toneel op de Borgerhoutse stoepen. Deur-aan-deur, voor elke leeftijd & coronaproof.
Diorama is een toneelstuk over de zon die op een dag niet rond, maar vierkant opkomt... Mogen we langs jouw deur komen? Check het evenement hier voor meer info.

 • za 6 en zo 7 februari 2021 
We tonen we via raamschilderijen🎨, geluiden🎙 & theatrale performances🧚🏿‍♂️, verhalen die leven in #OnzeBuurt: deur-aan-deur, coronaproof, voor élke leeftijd & GRATIS. Mogen we langs jouw deur komen? Check het evenement hier voor meer info.

 • 29 november 2020 
Benjamin Verdonck met zijn 'Wereldtournee in Antwerpen'. Wil je deze stoepperformance zien? Hang een rode driehoek op (achterkant brief).

 • 23 december 2020 
Met de kerstvakantie en feestdagen voor de deur, verdeelde Rataplan ism sociaal-culturele partners maar liefst 1000 creatieve pakketten onder de Borgerhoutse kinderen. Waaronder een honderdtal deur-aan-deur.

Woon je vlakbij Rataplan en wil je meedoen?

We zijn op zoek naar verschillende verhalen, dromen, recepten, talenten, een foto, een gedicht, een lied, een voorwerp of wat dan ook. Alles kan, zolang je er iets over kan vertellen. Met al deze verhalen gaan we artistiek aan de slag.

Doe je graag mee maar weet je niet hoe?
We zoeken het graag uit samen met jou. Deze verhalen schenken we vervolgens aan een andere buurtbewoner.

Hoe kan je ons bereiken?
Contacteer ons via facebook, instagram of whatsapp 0479 48 58 13 

Wat mensen voorlopig al doneerden:
 • Een liefdesverhaal
 • Een schilderijtje
 • Kimchi (gepekelde groenten)
 • Een verhaal over twee naaste buurvrouwen die al 25 jaar de tuinen met elkaar delen
 • Zelfgemaakt kunstwerk
 • Talenten: grafitti-artiest, handige klussers, ...
 • Extra kracht als vrijwilliger in dit project
 • ...

Maandelijks ontvangt onze buurt een brief in de bus met een warme uitnodiging, om een verhaal te delen, samen voor lichtsfeer te zorgen, ... Of kan je onze oproepen via de website & social media op de voet volgen.

We visualiseren het volledige project online en in het straatbeeld. Onze buurt is een participatief, coronaproof buurtproject dat vanaf november 2020 van start ging en in 2021 een vervolg krijgt. Rataplan wil de buurt beter leren kennen & cultuur verbinden met mens, maatschappij en artiest. In gezonde en minder gezonde tijden #corona.

Samen met een artistiek kernteam geven we het verhaal van onze buurt vorm. Zo zullen beeldend kunstenaar en buurtbewoner Zahra El Jadid, choreograaf en dj David Joao Ramos, stadsdichter Seckou Ouologuem en theatercollectief ROESTGROEP de output van dit project artistiek vertalen. 

Dit project wordt ondersteund door Stad Antwerpen, District Borgerhout & de Vlaamse overheid.

28 november / Gazet van Antwerpen

Kleine buurvrouw Yangsom / Wereldtournee in Antwerpen
Het project speelt zich af in deze straten