NEXT DOOR

Participatief en artistiek project in de stad

Met NEXT DOOR willen we de wijk en zijn dromen, hindernissen en curiositeiten opnieuw in (artistieke)kaart brengen.

Daarom willen we jou graag ontmoeten!
Ben je goed in graffiti, modelbouw, volksdansen, raceauto’s besturen, vogelgeluiden nabootsen,… en wil je daar eens iets extra mee doen of uitproberen? Dan nodigen we je graag uit voor NEXT DOOR!

We ontmoeten elkaar in ons ontmoetingscafé, waar we onze dromen en plannen delen. En werken toe naar een verbindend festival waarin we verschillende mensen en hun eigen bezigheden willen samenbrengen in een groter geheel.

Hoe kan je ons bereiken?
Contacteer ons via facebook of instagram, of spring gewoon eens binnen in Rataplan (Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout)!

Doe je graag mee maar weet je niet hoe?
We zoeken het graag uit samen met jou!

NEXT DOOR is een voortzetting van ons onderzoek om verhalen uit de buurt te ontdekken. En door middel van kunst contact te maken met die buurt.
We documenteren en verduurzamen de rijke buurtcultuur, terwijl we de lokale gemeenschap verbinden met andere delen van de stad en een nieuw stedelijk verhaal schrijven.

NEXT DOOR in beeld

De verhalensoep! Op een winderige avond in Rataplan, bouwde Roestgroep een maquette van onze buurt. De maquette werd aangevuld met verhalen van alle buurtbewoners.

Verhalensoep - (c) Roxi Pop

Verhalensoep - (c) Roxi Pop

Verhalensoep - (c) Roxi Pop


Bekijk de aftermovie van de deur-aan-deur voorstelling hier
Onze Buurt


Lichtpuntjes in de Wijnegemstraat
Tijdens de kerstvakantie verspreiden we lichtpuntjes in de Wijnegemstraat. Buurtbewoners delen liedjes & gemeenschappelijke lichtjes over hun gevel.
Lichtpuntjes

Verhalen sprokkelen
Deur-aan-deur, op de stoep, pleinen en via social media verzamelen de medewerkers en artiesten van Rataplan donaties (verhalen, ideeën, ...)

Raamtekeningen
De verhalen die we verzamelt hebben uit de buurt zijn door Zahra Eljadid in illustraties omgetoverd. De buurt zit vol met geheimen die nooit het daglicht zien. Bekijk de betekenis achter de illustraties hier

Next Door is een participatief, coronaproof buurtproject dat vanaf november 2020 van start ging en in 2022 een vervolg krijgt. Rataplan wil de buurt beter leren kennen & cultuur verbinden met mens, maatschappij en artiest. In gezonde en minder gezonde tijden #corona.

Samen met een artistiek kernteam geven we het verhaal van onze buurt vorm. Zo zullen beeldend kunstenaar en buurtbewoner Zahra El Jadid, choreograaf en dj David Joao Ramos en theatercollectief ROESTGROEP de output van dit project artistiek vertalen. 

Dit project wordt ondersteund door Stad Antwerpen, District Borgerhout & de Vlaamse overheid.


Kleine buurvrouw Yangsom / Wereldtournee in Antwerpen

Downloads

2 Rataplan OnzeBuurt Track.mp3

Schrijf je in op de nieuwsbrief!