XXL Onze Buurt

Participatief en artistiek project in de stad

Met Rataplan maken we plannen om meer naar buiten te komen. Wij zijn aanwezig op de pleinen en in straten. We willen graag kennismaken én ons laten voeden door onze buurt. 

We bellen deur-aan-deur nieuwsgierig naar een babbel, met een stoep-performance of een ludieke interactieve opdracht.

Benieuwd? Bekijk hieronder onze kalender, Onze Buurt in de pers, foto's en filmpjes! 

Onze Buurt in beeld

Bekijk de aftermovie van de deur-aan-deur voorstelling hier
Onze Buurt

Onze Buurt in de pers

Onze Buurt haalde het 2 maal in de pers!
Rataplan in de pers

#OnzeBuurt... Kalender

Lopend (welkom!)
 • Lichtpuntjes in de Wijnegemstraat
Zoals vorig jaar creëren we weer lichtpuntjes in de Wijnegemstraat. Buurtbewoners delen liedjes & gemeenschappelijke lichtjes over gevels.
Lichtpuntjes
Bekijk voor de volledige fotoreeks onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/rataplanvzw


 • Verhalen sprokkelen
Deur-aan-deur, op de stoep, pleinen en via social media verzamelen de medewerkers en artiesten van Rataplan donaties (verhalen, ideeën, ...)

 • Raamtekeningen
De verhalen die we verzamelt hebben uit de buurt zijn door Zahra Eljadid in illustraties omgetoverd. De buurt zit vol met geheimen die nooit het daglicht zien. Bekijk de betekenis achter de illustraties hierVoorbij (afgelopen)

 • Festival van verlies - 31 oktober 2021
Je kan zowat alles verliezen. Je zin om iets te doen, je geduld, punten op een toets en soms ook iemand die je graag ziet. Soms vind je, wat je verliest terug en soms verlies je het voor altijd. Dan komt er iets voor in de plaats: gemis, een herinnering, of een heel nieuw verhaal.
Tijdens ons Festival van Verlies onthulden we het altaar van verlies, vertoefden de engelen van Troep rond het Terloplein, was er grime, een talk rond verlies, een koffietafel & een écht spookhuis van kunstenaar Spitler

 • Speelstraat - 30 mei 2021
De straten vullen langzaam weer met leven, en de zon laat zich ook weer vaker zien.
Dit vieren we met #OnzeBuurt op zondag 30 mei! De Wijnegemstraat wordt omgetoverd tot speelstraat door Buurtsport en Gezondheidskiosk, de pleinen en straten worden het podium voor 'Ietsmetnefiets', & Moving Ground met hun voorstelling "You wish you were an Alien".

 • Een cadeautje voor de buurt🎁 - maart 2021 
Onze buurt heeft ons al heel wat verhalen geschonken, die resulteerde in een mooie performance (zie filmpje hierboven), maar ook nieuwe ideeën en initiatieven waarmee we de komende weken aan de slag gaan. We bedankten iedereen die deelnam aan het project met een dankbaarheidsboekje... Met illustraties van Zahra Eljadid, één van de artiesten van het project Onze Buurt. In deze boekjes kan je elke dag een aantal zaken noteren waarvoor je dankbaar bent, zoals wij dankbaar zijn voor onze buren. De beelden zijn bovendien nog te bewonderen op vensters rondom Rataplan.

 • Deur-aan-deur met Hanafubuki - zo 21 februari 2021 
... toont collectief Hanafubuki GRATIS toneel op de Borgerhoutse stoepen. Deur-aan-deur, voor elke leeftijd & coronaproof.
Diorama is een toneelstuk over de zon die op een dag niet rond, maar vierkant opkomt... Mogen we langs jouw deur komen? Check het evenement hier voor meer info.

 • Deur-aan-deur met
  Roestgroep, Zahra Eljadid & Ramos Sama -
  za 6 en zo 7 februari 2021 
We tonen we via raamschilderijen🎨, geluiden🎙 & theatrale performances🧚🏿‍♂️, verhalen die leven in #OnzeBuurt: deur-aan-deur, coronaproof, voor élke leeftijd & GRATIS. Mogen we langs jouw deur komen? Check het evenement hier voor meer info.

 • Kerstcadeau voor Borgerhoutse kinderen - 23 december 2020 
Met de kerstvakantie en feestdagen voor de deur, verdeelde Rataplan ism sociaal-culturele partners maar liefst 1000 creatieve pakketten onder de Borgerhoutse kinderen. Waaronder een honderdtal deur-aan-deur.

 • Lichtslingers in de Wijnegemstraat - december 2020
Samen met buurtbewoners creëeren we lichtpuntjes in de Wijnegemstraat. 

 • Deur-aan-deur met Benjamin Verdonck - 29 november 2020 
Benjamin Verdonck met zijn 'Wereldtournee in Antwerpen'. Wil je deze stoepperformance zien? Hang een rode driehoek op (achterkant brief).


Woon je vlakbij Rataplan en wil je meedoen?

We zijn op zoek naar verschillende verhalen, dromen, recepten, talenten, een foto, een gedicht, een lied, een voorwerp of wat dan ook. Alles kan, zolang je er iets over kan vertellen. Met al deze verhalen gaan we artistiek aan de slag.

Doe je graag mee maar weet je niet hoe?
We zoeken het graag uit samen met jou. Deze verhalen schenken we vervolgens aan een andere buurtbewoner.

Hoe kan je ons bereiken?
Contacteer ons via facebook, instagram of whatsapp 0479 48 58 13 

Wat mensen voorlopig al doneerden:
 • Een liefdesverhaal
 • Een schilderijtje
 • Kimchi (gepekelde groenten)
 • Een verhaal over twee naaste buurvrouwen die al 25 jaar de tuinen met elkaar delen
 • Zelfgemaakt kunstwerk
 • Talenten: grafitti-artiest, handige klussers, ...
 • Extra kracht als vrijwilliger in dit project
 • ...

Maandelijks ontvangt onze buurt een brief in de bus met een warme uitnodiging, om een verhaal te delen, samen voor lichtsfeer te zorgen, ... Of kan je onze oproepen via de website & social media op de voet volgen.

We visualiseren het volledige project online en in het straatbeeld. Onze buurt is een participatief, coronaproof buurtproject dat vanaf november 2020 van start ging en in 2021 een vervolg krijgt. Rataplan wil de buurt beter leren kennen & cultuur verbinden met mens, maatschappij en artiest. In gezonde en minder gezonde tijden #corona.

Samen met een artistiek kernteam geven we het verhaal van onze buurt vorm. Zo zullen beeldend kunstenaar en buurtbewoner Zahra El Jadid, choreograaf en dj David Joao Ramos en theatercollectief ROESTGROEP de output van dit project artistiek vertalen. 

Dit project wordt ondersteund door Stad Antwerpen, District Borgerhout & de Vlaamse overheid.


Kleine buurvrouw Yangsom / Wereldtournee in Antwerpen
Het project speelt zich af in deze straten