Hoe het allemaal begon...tot nu

HET BEGIN

In 1997 ontstaat Rataplan als theaterwerkplaats vanuit de noodzaak om een nieuwe theaterscene te ontwikkelen, te presenteren en zuurstof te geven aan de culturele wereld. Met als doel de creatie van een fijnmazig kunstenlandschap, geïnspireerd door de talrijke grassrootsinitiatieven die in die periode de kop opsteken, eigent Rataplan zich een oude parochiale theaterzaal toe. Verschillende (jonge) makers – zoals de Roovers, De Kakkewieten, Toneelhuis, Peter De Graef, Dimitri Leue, studenten van Studio Herman Teirlinck en het Antwerpse Conservatorium – vinden er een warm nest.  
 
Al gauw ontwikkelt Rataplan een ruim aanbod van theater, muziek, film en workshops voor een jong, stedelijk en hongerig publiek. Er worden ook hechte samenwerkingsverbanden met verenigingen, scholen en buurtgroepen verankerd in de werking.  
 
Al tijdens de pioniersjaren trekt Rataplan resoluut de jazzkaart. Rataplan biedt vernieuwende muzikanten een podium en is een vurig pleitbezorger en voortrekker van een Vlaams jazznetwerk dat vandaag enorm boeiend en divers is. 

Bijna de hele Belgische jazzscene stond al op het podium in Rataplan. Artiesten als Jef Neve en Robin Verheyen speelden er al toen ze als prille talenten pas aan het venster kwamen kijken, maar ook gerenommeerde jazzmuzikanten en groepen als Philippe Catherine, Bert Joris, Philippe Aerts, AKA Moon, Lander Gyselinck, De Beren Gieren of BRZZVLL kleurden de affiche. 
  
Daarnaast ontvangt Rataplan elk jaar internationale artiesten als Sons of Kemet, Soweto Kinch, Jamie Peet of Niels Broos. Rataplan is uitgegroeid tot hét jazzpodium in Antwerpen, met een bovenlokale uitstraling, dat jonge en gevestigde namen presenteert, kansen biedt en ruimte geeft.  

VANDAAG

Rataplan ontvangt lokale middelen van Stad Antwerpen, district Borgerhout, district Antwerpen en projectsubsidies van het Kunstendecreet waarmee het huis een  buurtgerichte kinder- en jongerenwerking, een jazzwerking en artistieke projecten opzet met de stad als voedingsbodem.
Hierbij zet Rataplan in op  doorgedreven samenwerking met partners en curatorschap van artiesten.

Maart 2020. België gaat op slot en het openbare leven valt stil. Rataplan blijft niet bij de pakken zitten.   In huis biedt Rataplan langdurige repetitiemogelijkheden aan, en worden er videoclips opgenomen van bijvoorbeeld Granvat, Lucid Lucia en opkomende artiesten maken nieuw werk. Buitenshuis maakt Rataplan zijn reputatie als kunstenhuis in en voor de buurt waar met deur-aan-deurperformances, pop-uptoonmomenten, slampoetry wandelingen met Seckou Ouologuem en worden er korte video’s gemaakt waarin artiesten vertellen over hun artistieke ervaringen (Common Ground). Tijdens de zomer van 2020 krijgt het jongerentraject Track East vorm (i.s.m. TRIX, JES en Fameus).

In het najaar van 2021 opende Rataplan weer de deuren voor het publiek met een stevige jazzprogrammatie, jamsessies en concerten gecureerd door Vincent Brijs, is Nabou Claerhout artist-in-residence (Connections), is er een maand vol kinderkunsten,  toonmomenten van artiesten, participatieve projecten met stadsbewoners zoals Iedereen Stadsdichter (waarbij stadsbewoners hun verhaal doneren aan slamdichters, gecureerd door stadsdichter Seckou Ouologuem), XXL Onze buurt (deur-aan-deurproject), Common Ground (talks), De Fakkel (muzikale wandeling met Trix), …


Schrijf je in op de nieuwsbrief!