Curatorschap

Rataplan werkt samen met curatoren en werkt zo het artistiek verhaal uit van jazz in verbinding met andere kunstenvormen: van jamsessies, muzikale hoogvliegers, vernieuwend talent, voorstellingen voor de allerkleinsten tot workshops of projecten om aan deel te nemen.


Sinds 2021 is Vincent Brijs curator jazz. 
Vincent Brijs speelt baritonsax en is bandleider van de eclectische jazz-funk band LUCID LUCIA (vroeger BRZZVLL °2008). Daarnaast speelt hij in verschillende andere groepen zoals de Amerikaanse funkband Defunkt, Bram Weijters Crazy Man, Broadway Neon van Nicolas Thys, Clear Instant. Hij speelde al verschillende keren in talrijke projecten in Rataplan en op verschillende Belgische en internationele podia. Hij volgt de jazztendensen op de voet en heeft een brede kennis van het reilen en zeilen in de jazzscene. Bovenal delen we dezelfde visie over jazz in een grootstedelijke context, vertaald in Rataplan.  

Vincent cureert verschillende concerten en de maandelijkse jamsessies Call It Anything in Rataplan
 
 
Visie Vincent Brijs: 
We mikken op diepgang in de muziek en in de manier hoe de muziek tot stand komt: van experiment tot meer traditionele en gevestigde waarden. We gaan voor eigenheid, een unieke sound, mixen verschillende kunstenstijlen, werken samen met artiesten uit de grassroots en bekende namen en gaan op zoek naar interactie met een divers publiek. Dit publiek alsook de artiesten zijn de afspiegeling van de grootstedelijke context, de plek waar Rataplan huist.  
We werken nauw samen met de rijke Antwerpse jazzscene én we zetten ons even hard in om bovenlokaal te werken, een plek waar Belgische groepen en internationale artiesten thuis zijn.  
Alle vormen die onder de noemer jazz vallen, mogen en kunnen aan bod komen. Jonge, opkomende artiesten en projecten die aan het ontkiemen zijn, verdienen evenveel aandacht als de gevestigde waarden.  
Naast de liefhebbers trachten we om een jong en divers publiek aan te trekken: dit door onder andere meer concerten voor kinderen, festivals, crossovers te organiseren.

Schrijf je in op de nieuwsbrief!