Saxkartel en Oene van Geel

Release Party

SAXKARTEL is het muzikale geesteskind van de Belgische saxofonist/componist Tom Van Dyck. De band heeft een unieke samenstelling met vier leden van de saxofoonfamilie (sopraan, alt, tenor en bariton). Deze bezetting creëert een wijd scala aan kleuren, sferen en grooves zonder de gebruikelijke ondersteuning van een ritmesectie. Uitdagend als een echte jazzband, maar toegankelijk als een strijkkwartet, neemt dit ensemble een speciale plaats in het hedendaagse muzieklandschap. Hun muziek is zonder enige twijfel het (her)ontdekken waard. Dit jaar komen ze met een nieuw album op de proppen; "The Chromatic Gardener"

Oene van Geel (componist/ altviolist) is een muzikale avonturier. Hij toerde door Europa, het Midden-Oosten, India, Japan, de Verenigde Staten en Canada.  Als speler is hij momenteel actief met de volgende ensembles/ bands: Estafest, The Nordanians, Haanstra & van Geel, in duo met pianist Philipp Rüttgers, in duo met danseres Miri Lee en in trio met Goda Zukauskaite (dans) en Rob van den Broek (beeldend kunstenaar). Naast het spelen met deze formaties, wordt hij regelmatig uitgenodigd als improviserend gastsolist en workshopleider.
 
In augustus 2020 hebben deze oude klasgenoten online samengewerkt aan een album vol jazz, kamermuziek, ‘groovende’ pop en vrije improvisatie. Het online gebeuren gaf de ruimte hun beider potentieel volledig te ontplooien. Dit met een intensiteit die zich op een andere manier moest vertalen dan normaal live op een podium of in een repetitieruimte. Dat ze weer tijd vonden om samen aan de slag te gaan is misschien één van die positieve dingen die de pandemie naast al haar onheil toch ook met zich meebracht. Echte creativiteit laat zich blijkbaar niet kisten door een lockdown. 

Rataplan presenteert nu een dubbel release feest van deze twee albums. Saxkartel neemt je mee in hun muziekuniversum en in een tweede deel komt Oene van Geel erbij. En dan vullen duo’s, kwartetten en kwintetten van altviool, percussie en saxofoons de ruimte met hun prachtig klankenspel.
JAZZ MUZIEK

Credits

Tom Van Dyck (Sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon)

Oene van Geel (Altviool, f-quinton, trompetviool, cello, slagwerk)

Matthias Van den Brande (Sopraansaxofoon)

Thomas Jillings (Altsaxofoon)

Bart Borremans (Tenorsaxofoon)

Speeldata

vr 04 februari 20:00
Rataplan