Machtelinckx / Gouband / Leroux / Rasten

Albumrelease Porous Structures II

MUZIEKNIEUW WERK

Speeldata

donderdag 14 november
20:30
rataplan
Ruben Machtelinckx (BE) is een van de interessantste hedendaagse muzikanten van België. In korte tijd is hij uitgegroeid tot een gerespecteerd componist en gitarist met een heel eigen geluid binnen de Europese muziekscene.
In 2024 verschijnt Porous structures II, een nieuw album van een kwartet rond Ruben Machtelinckx, deze keer is hij in het gezelschap gitaristen Fredrik Rasten, Frederik Leroux en percussionist Toma Gouband.

Wat blijft is de keuze voor akoestische en fragiele klanken, bevattelijk voor de luisteraar maar met een onderhuidse spanning en complexiteit. Nieuw is de verstrengeling van akoestische gitaren. Terwijl het eerste album speelde met stilte, speelt ‘porous structures II’ met texturen. De melodische stem wordt ingeruild voor een groepsklank waarin individuen nauwelijks te onderscheiden zijn. De klassieke rollen in een ensemble worden losgelaten: de drie gitaren weven een web en de percussie beweegt zich er vrij doorheen. Het kwartet speelt een koppig spel van eindeloze, subtiele variaties.

Ruben Machtelinckx bracht in In 2019 Porous structures uit, het eerste album van het kwartet Machtelinckx/Badenhorst/Cools/Gouband. Het album won de Klara voor ‘Beste Belgische cd Jazz.’ 
Hij werkte daarnaast ook al samen met musici als Arve Henriksen, Nils Økland, Jakob Bro, Joachim Badenhorst en vele anderen.
 


Credits

Ruben Machtelinckx (Akoestische gitaren)

Fredrik Rasten (Akoestische gitaren)

Frederik Leroux (Akoestische gitaren)

Toma Gouband (Percussie)

Dries Segers (Foto)

Schrijf je in op de nieuwsbrief!