Camille-Alban Spreng's ODIL

w/ Nina Kortekaas

PODIUMJAZZMUZIEK

Speeldata

vrijdag 23 februari 2024
20:30
rataplan
Pianist Camille-Alban Spreng brengt in najaar 2023 een derde plaat uit met zijn band ODIL. 'Unheimlich‘ (W.E.R.F. Records) ontsproot aan Camille-Albans voorliefde voor Allen Ginsberg en de beatnik movement. Gedichten van Ginsberg worden voorzien van muziek, met name ‘Pull My Daisy’ (destijds mee geschreven door Jack Kerouac en Neal Cassady) en ‘White Shroud’, met goedkeuring van de rechthebbenden/erfgenamen.

De teksten die Camille-Alban zelf schreef voor het album ademen dezelfde beatnik vibe. Het nieuwe werk is in die zin ook een hommage aan Allen Ginsberg. “Ik hou van zijn manier van schrijven: het is grappig, twisted, eigenzinnig én spiritueel”, aldus Camille-Alban. “Ik kon geen betere titel bedenken voor het nieuwe album. ‘Unheimlich’ laat zich niet vertalen. De zwarte kat in de hal van een creepy hotel in ‘The Matrix’, ik denk aan dat beeld, die sfeer."

De muziek van ODIL heeft een naratief karakter en qua vorm zijn de composities niet alledaags. Impro speelt een rol en de muziek kenmerkt zich onmiskenbaar door een hedendaagse jazzesthetiek maar in de kern zijn de composities ook songs, een uniek gegeven. ‘Unheimlich’ is een jazzalbum dat zich net zo goed laat beluisteren als een poprockalbum. Zangeres Nina Kortekaas (bekend van Noa Lee) is de perfecte toevoeging voor Spreng’s nieuwste ODIL creatie.

"ODIL's music is not told: it is lived, experienced. It is this mixture of genres that makes the charm of this album while revealing a great collective mastery and a sense of humor." - Citizen Jazz

"This is clearly an ensemble happily restless and at home in several different worlds (often at the same time). Hip isn't dead at all; in hands like this, it's alive and vibrant enough for today and tomorrow."  - All about jazz

"Each piece tells a story, invites to a journey, pursues a thought." - JazzocentreCredits

Camille-Alban Spreng (keys )

Nina Kortekaas (zang + FX)

Sam Comerford (tenorsaxofoon)

Tom Bourgeois (alt- en sopraansaxofoon)

Geoffrey Fiorese (keys)

Paul Berne (drums)

Schrijf je in op de nieuwsbrief!