Nabou Claerhout

Trombone Ensemble

Deze avond kadert binnen 'Connections', het project waarin Rataplan ruimte geeft aan vernieuwende en opkomende artiesten om eigen werk te ontwikkelen en te presenteren. Nabou Claerhout is de Connectionsartiest in het voorjaar van 2022, zij maakt en toont in die periode in Rataplan.  Het trombone ensemble is dus uniek en voorlopig enkel te zien in onze zaal!

Tijdens haar studies aan het Rotterdamse conservatorium viel Nabou’s mond niet zelden open wanneer ze deelnam aan de wekelijkse sessies onder leiding van haar docenten Ilja Reijngoud en Bart van Lier. Composities van Reijngoud, Jiggs Whigham, J.J. Johnson, Kai Winding, ... werden gearrangeerd voor een heus trombone ensemble – tot soms wel 12 trombonisten! — en begeleidende ritmesectie, iets waar Nabou stevig van onder de indruk raakte. Niet onlogisch: in Europa vind je bijna geen professionele ensembles terug die zich toeleggen op de ontwikkeling van origineel jazzrepertoire voor trombone. Maar wie er ooit mocht van proeven, vergeet zo’n formatie duidelijk niet snel meer.  
 
Het mag dus niet verbazen dat Nabou dit soort creatie zélf bijzonder hoog op haar bucketlist had staan. Sterker nog: voor de tromboniste geldt het een enorm belangrijk ‘signatuur’-project in haar carrière als jonge muzikant en componist. Dankzij Gent Jazz (en hun award Jong Jazztalent Gent, die Nabou won in 2021) en Rataplan wordt dit ambitieuze project in het voorjaar van 2022 reeds werkelijkheid, als een alweer nieuw impressionant hoogtepunt op haar muzikale pad.  

Nabou:  “Het repertoire zal bestaan uit eigen composities die ik speciaal voor dit ensemble zal schrijven en arrangeren. Voor mij is het uitwerken van een trombone ensemble dan ook een verderzetting van mijn ambitie om de tromboneals instrument meer in de kijker te zetten”, aldus Nabou.  
 
“In de selectie van de trombonisten ging ik op zoek naar specifieke klankkleuren, maar ook naar persoonlijkheid. Het is belangrijk dat er een goed evenwicht is in het samenspel, maar dat ook iedere muzikant op zich sterk genoeg is voor de solo partijen. Ik selecteerde een handvol Europese trombonisten waarmee ik al dan niet al samenspeelde, maar die me vooral geweldig inspireren. Het zijn stuk voor stuk jonge mensen (generatie twintigers) die heel wat in hun mars hebben en in eigen regio of land al significante projecten op hun naam hebben staan.” 
 
JAZZ MUZIEK TRY-OUT

Credits

Nabou Claerhout (Trombone, composities)

Peter Delannoye (Trombone)

Jeroen Verberne (Trombone)

Charalampos ‘Harry’ Chronis (Trombone)

Tobias Herzog (Bastrombone)

Gijs Idema (Gitaar)

Cyrille Obermüller (Contrabas)

Daniel Jonkers (Drums)

Petra Beckers (Beeld)