Klankhaven & OORSTOF

Amalie Dahl's Dafnie // Christoph Götzen & Laurence Gaudreau

Speeldata

donderdag 02 mei
20:30
rataplan
AMALIE DAHL’S DAFNIE
.
Amalie Dahl’s Dafnie is een energiek en expressief kwintet uit Noorwegen, geleid door de in Oslo residerende saxofoniste en componiste Amalie Dahl. Het ensemble kleurt Dahls sterke, melodieuze composities met speelsheid en overtuigend gewicht. Wat we horen is harmonisch en toch avant-gardistisch, met verwijzingen naar zowel old school, free jazz als moderne hedendaagse bands met rietblazers in de frontlinie. Maar wees gerust, Dafnie staat stevig op eigen benen.

Naast Dahl bevat de band vier andere bekende namen uit de Noorse jazzscene: Oscar Andreas Haug (trompet), Jørgen Bjelkerud (trombone), Nicolas Leirtrø (contrabas) en Veslemøy Narvesen (drums), die actief zijn in bands als Kongle Trio, Bliss Quintet, I like to sleep, We don’t Imagine Anymore, Hedvig Mollestad’s Tempest Revisited en Trondheim Jazz Orchestra. De band toert de laatste tijd door de Scandinavische landen, Polen en Duitsland en speelt op podia en festivals als Avant Art Festival in Wroclaw, Krokus Jazz festiwal in Jelenia Góra, Sowieso Berlijn, Copenhagen Jazzfestival, BrÖtz in Göteborg en het Oslo Jazzfestival.

In september 2021 won Dafnie de eerste prijs in de Young Crocus Jazz Contest in Jelenia Góra in Polen. Een half jaar later, op 6 mei 2022, bracht de groep een eerste album uit getiteld ‘Dafnie’, op Sonic Transmissions Records, die uitstekende recensies losweekte: “Her quintet’s lively spirit and tuneful orientation falls in line with bands like Cortex and Friends & Neighbors. But this LP, her first as a bandleader, also displays Dahl’s strengths as an arranger and a composer. Each tune has a distinct character, drawing upon the ensemble’s strengths (…)
Bill Meyer, The Wire Magazine

In de lente van 2024 brengt Dafnie een tweede langspeler uit.

CHRISTOPH GÖTZEN & LAURENCE GAUDREAU

Dit concert van Christoph Götzen (elektrische gitaar) en Laurence Gaudreau (cello) is het resultaat van de voortdurende inspanningen van Klankhaven om jonge en avontuurlijke muzikanten uit Antwerpen en daarbuiten aan te moedigen om nieuwe uitdagingen en inspirerende samenwerkingen op te zoeken. Dit resulteerde onlangs in enkele verrassende projecten, zoals de elektroakoestische improvisatiesessie tussen Yves De Mey en Strange Meeting in Rataplan eerder in oktober. Het project dat deze avond in de startblokken staat is een duo van cello en elektrische gitaar.

Laurence Gaudreau is een Frans-Canadese celliste die momenteel in Nederland woont, waar ze een masteropleiding volgt aan het HKU Conservatorium in Utrecht bij Jeroen Den Herder. Ze maakt deel uit van het Flare Quartet en is ook een ervaren performer en klassiek solist. Naast haar werk in de klassieke wereld, treedt ze op in allerlei genres zoals elektronische muziek, tango, folk en hip hop. In Rataplan wordt ze vervoegd door de Duitse, Antwerpse gitarist Christoph Götzen, die de laatste jaren zijn netwerk van gelijkgestemde muzikanten heeft uitgebreid met concerten in binnen- en buitenland. Hij maakt deel uit van het Strange Meeting kwartet, dat avonden met geïmproviseerde en nieuwe muziek organiseert in het beroemde muziekcafé Witzli Poetzli in Antwerpen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief!