Rataplan

Een Jihad van Liefde

Amara Reta en Rashif El Kaoui, Hans Van Cauwenberghe

Dernière in Rataplan: 

de laatste kans om deze prachtige voorstelling mee te maken na drie jaar touren!

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkte toen als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.
 
Zijn getuigenissen raakten heel veel mensen. De lezers van Een Jihad van Liefde raakten nog meer ontroerd. 
 
De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

Een Jihad van Liefde is een productie van Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna en De Roma, met de steun van district Borgerhout en de Vlaamse Gemeenschap.
 
Een Jihad van Liefde ging in april 2019 in première in Antwerpen, speelde op Theater aan Zee, MoMeNT en verschillende podia in Vlaanderen.TIP!
Rashif Elkaoui in 'Zwijgen is geen optie'.


26/04/2019 VRT Nieuws     
"Na de oproep op tv volgde een boek en nu is er het theaterstuk. "Een jihad van liefde" toont het leven van Mohamed El Bachiri voor én na de aanslagen. "We hebben Mohamed ontmoet, we hebben er stukken van zijn leven in verwerkt"

Credits

Rashif El Kaoui, Amara Reta (spel en tekstbewerking)

Hans Van Cauwenberghe (regie)

Saskia Louwaard en Marrigje Spoelstra (decor)

Maartje Van Bourgogne (kostuum)

Annejet Brandsma/Lucy Piotrowska (foto)

Rataplan (productie)

de Roma, Darna (coproductie)

District Borgerhout, Vlaamse Gemeenschap (steun)

Speeldata

za 09 april 20:00
Rataplan