RATAPLAN

Rataplan: een kleine zaal in een hoek van de stad, in Borgerhout tussen spoorweg en Turnhoutsebaan. Een zaal met een kloppend hart voor kunst, theater en muziek. Een kunstencentrum waar bijna dagelijks acteurs en muzikanten op het podium staan. Al bijna 20 jaar is Rataplan het startblok en de uitvalsbasis voor jonge podiumkunstenaars.

Elk jaar bezoeken bijna 20.000 muziek- en theaterliefhebbers, jong en oud, voorstellingen en concerten in Rataplan.

De clubsfeer, de huiselijke gezelligheid en de kans om nieuw talent te ontdekken zijn extra troeven om naar Rataplan af te zakken.

Theater
Intiem en pakkend theater is eigen aan Rataplan. Je zit bijna letterlijk mee op de scène en de acteurs zitten net niet bij jou op schoot. Ook nieuw werk en experiment krijgt een plek op het podium. Jonge acteurs krijgen volop kansen om ervaring op te doen, en dankzij de rijke geschiedenis komen ook bekende namen hier met plezier terug. Vaak hebben ze zelf hun eerste stappen gezet in Rataplan.

Jeugdtheater
Rataplan organiseert ook elke maand voorstellingen voor kinderen en jongeren. We zorgen voor een lekker drankje, en na de voorstellingen zijn er pannenkoeken. Er is theater voor alle leeftijden, van 2 tot 102 jaar. Want een sterke jeugdvoorstelling is even goed voor volwassenen als voor de kinderen!

Jazz
Rataplan is tot ver buiten Antwerpen gekend bij de jazzliefhebbers. In de clubsfeer van de zaal komt jazz helemaal tot zijn recht. Veel jonge artiesten kloppen bij ons aan om nieuw werk voor te stellen, maar ook de Belgische jazztoppers staan hier regelmatig op het podium.

Pop- en wereldmuziek
Het muziekprogramma van Rataplan is even kleurrijk als de buurt waarin we gevestigd zijn. Er klinken flamencogitaren, zigeunermelodieën en klezmermuziek. Afrikaanse percussie vermengt zich met Arabische en Europese instrumenten. Grenzen vallen tijdens de optredens letterlijk weg.

 

 

Grenzen wegnemen is erg belangrijk voor Rataplan. Grenzen tussen publiek en artiest, tussen jong en oud, tussen allochtoon en autochtoon, wit en zwart. Iedereen kan in Rataplan van een voorstelling genieten, al 15 jaar lang.
 

HOE HET ALLEMAAL BEGON...

Rode lijn

Begin augustus 1997 nam RATAPLAN de eerste verdieping van het gildenhuis H.Anna in de Wijnegemstraat 27 te Borgerhout in gebruik. 
Doel van de werkplaats was een startblok te zijn voor jonge, professionele theatermakers. RATAPLAN stelde een infrastructuur ter beschikking om te repeteren en – soms – kleinschalige voorstellingen en try-outs te organiseren. 
In ’97 en ’98 repeteerden er gezelschappen als de Roovers, De Kakkewieten, De Onderneming, De Stichting, ’t Gebroed, Ibycus, studenten van Studio Herman Teirlinck en het Conservatorium van Antwerpen, Woestijn ’93, Het Toneelhuis, Sering e.a. 
Met al dit bruisend talent in huis, kregen we de goesting om RATAPLAN niet enkel te gebruiken als repetitieruimte waar af en toe een voorstelling werd gespeeld. We wilden er ook op regelmatige basis voorstellingen programmeren, en dan vooral naar de buurt toe.

 

EIGEN PROGRAMMATIE

Rode lijn

In september ’99 ging RATAPLAN officieel van start met een eigen jeugd- en avondprogrammatie. 
Al snel ontwikkelde RATAPLAN een ruim aanbod van theater, muziek, film, workshops en grotere evenementen in de zaal. Sinds '99 kende de Theaterwerkplaats een enorme groei: het aantal voorstellingen steeg, de bekendheid en het aantal bezoekers stegen, maar vooral de hechte samenwerkingsverbanden met verenigingen, scholen en buurtgroepen kenden een behoorlijke groei.

 

PRIJZENPOLITIEK

Rode lijn

RATAPLAN houdt de prijzen voor haar voorstellingen met opzet erg laag. Bij ons betaal je vaak maar de helft van de prijs die je in het centrum van de stad betaalt voor dezelfde voorstelling.