EEN JIHAD VAN LIEFDE  RASHIF EL KAOUI & AMARA RETA
ZA 12/09 + ZO 13/09 + DI 13/10 + WO 14/10 in Rataplan

De voorstellingsreeks van voorjaar 2020 in Rataplan is wegens corona verplaatst naar najaar 2020. Tickethouders die een voorstelling in Rataplan reserveerden worden gecontacteerd.

 

 

Rashif El Kaoui, Amara Reta en Hans Van Cauwenberghe maakten in samenspraak met Mohamed El Bachiri een theaterstuk van zijn tekst Een Jihad van Liefde (opgetekend door David Van Reybrouck).

 

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkt als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

 

Zijn getuigenissen in De Afspraak en in De Wereld Draait Door raakten heel veel mensen en hadden op YouTube bijna 200.000 views. De lezers van Een Jihad van Liefde raakten nog meer ontroerd. Actrice Tiny Bertels bracht geëmotioneerd een fragment in Winteruur.

 

De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

“Een heel integere vertaling van El Bachiri’s boekje, die de lijdende mens toont achter de oproep tot menselijkheid. Wat het stuk toevoegt, is het slepende rouwproces achter de façade. Een jihad van liefde illustreert hoe de boodschap die hem overal staande ovaties opleverde, hem binnenshuis staande hield.” Gilles Michiels – Etcetera

“Sober, maar mooi en doeltreffend. Het stuk gaat verder waar het boek eindigt. De dialogen tussen de levende Mohamed El Bachiri en de overleden Loubna Lafquiri wérken… Het is in die waardevolle ontroerende toevoeging dat deze theaterversie het verschil maakt.” Filip Tielens – De Standaard ***

Een Jihad van Liefde is een uitgave van De Bezige Bij, verkocht ondertussen al meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald en uitgegeven in het Duits, Engels en Frans.

 

Begin november 2019 verscheen De odyssee van Mohamed, de opvolger van Een Jihad van liefde, waarvoor Mohamed El Bachiri opnieuw samenwerkte met David Van Reybrouck. Drie jaar na de aanslagen, klinkt de stem van Mohamed El Bachiri scherper dan ooit. Daarbij is hij even kritisch voor witte onverdraagzaamheid als voor islamitische kwezelarij. 

 

Rashif El Kaoui, Amara Reta (TEKSTBEWERKING & spel); Hans Van Cauwenberghe (TEKSTBEWERKING & regie); Saskia louwaard & Marrigje SPOELSTRA (decor); MAARTJE VAN BOURGOGNIE (kostuumS); foto: Annejet Brandsma/Lucy Piotrowska 

 

 

Bekijk de reportage op VRTNWS

 

 

Een Jihad van Liefde is een productie van Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna en De Roma, met de steun van district Borgerhout en de Vlaamse Gemeenschap.

 

SPEELLIJST TOUR VLAANDEREN SEIZOEN 2020-2021, VIND JE HIER TERUG

 

 

 

 
image

ONLINE TICKETS

7 dagen op 7, de klok rond.


 

Combitickets JazzLab Series: 

klik hier
 

Vanaf nu ook cadeaubons online te bestellen via deze link !

 

Tickets kunnen ook telefonisch besteld worden via de ticketbalie: 03 600 16 60

 

 

  • Email this Page