CONNECTIONS 16:17Related Articles
   DO 4/5     20.00 U     € 12/10   Tickets 

RUBEN MACHTELINCKX EN THOMAS JILLINGS aka LINUS KRIJGEN CARTE BLANCHE IN RATAPLAN

 

Voor de vijfde keer krijgen muzikanten een seizoen lang het podium van Rataplan. Na Tuur Florizoone (2009), Joachim Badenhorst (2012), Bram Weijters (2014) en de gebroeders Bert en Stijn Cools (2015) is het volgend seizoen de beurt aan Ruben Machtelinckx (29) en Thomas Jillings (25) aka Linus om hun werk in al zijn facetten aan het Rataplan-publiek te tonen. In een prettig lentezonnetje hadden we alvast een verkennend gesprek met gitarist Ruben Machtelinckx over wat hem inspireert, zijn passie voor het hybride klankenpallet van de Scandinavische muziek, de buiten de lijntjes kleurende jazz van de jonge generatie en nog veel meer.

 

Ruben Machtelinckx: “Ik was geen kind dat van kleins af aan met muziek bezig was. Ik ben pas op mijn veertiende begonnen met gitaar spelen. In een alternatief muziekateljee waar je geen notenleer had. Want dat zag ik niet zitten. Ik luisterde toen vooral naar singer-songwriters en dus was gitaar een logische keuze. Mijn toenmalige leraar kwam uit het jazzcircuit en leerde me de swingjazz en de grote gitaristen Django Reinhardt en Philip Catherine kennen. Ik was er weg van en besloot naar het conservatorium te gaan.”

 

JONGE GENERATIE START MET WIT BLAD
“Linus is met saxofoon en gitaar geen alledaagse combinatie als jazzduo. Maar het klikt nu eenmaal tussen Thomas Jillings en mij. En soms halen we er andere niet zo voor de hand liggende instrumenten bij zoals viool, tuba en banjo. Jazz is al langer buiten de grenzen van de Amerikaanse traditie aan het treden. Thomas en ik laten ons bij het creëren leiden door verschillende muziekgenres en klanken waarmee we in aanraking komen en die ons inspireren. Ik had lang het gevoel dat jazz de studie was van oude standards, en het was niet makkelijk om daar uit te breken. Maar vandaag komt de inspiratie uit allerlei hoeken en vervagen de grenzen. Zowel de folk van Sam Amidon, de vrije improvisatie van Dans Les Arbres als allerlei andere genres inspireren me.”

 

OOK VOOR FOLKIES EN AMERICANA-LIEFHEBBERS
“De muziek van Linus wordt door een heel divers publiek gesmaakt. Het zijn echte muziekliefhebbers en fijnproevers. Folkies zullen door de viool een bepaalde affectie met onze muziek hebben. Americana-liefhebbers zijn getriggerd door onze banjo. We willen met onze muziek een verhaal vertellen. Een verhaal waarbij improvisatie de enige constante is.”

 

NOORSE INSPIRATIE
“Ik hou van de hybride Noorse jazzsound. Noorwegen heeft door culturele isolatie zich lang kunnen onttrekken van de Amerikaanse of Europese muziekinvloeden. Hierdoor hebben ze een specifieke folk- en improvisatietraditie ontwikkeld. Er is een gebrek aan barrières tussen de verschillende muziekgenres die een openheid creëert in het improviseren en samenspelen. Ik ben nog jong en mijn muzieksmaak en -kennis evolueert en groeit dagelijks. En dat hoor je in mijn opeenvolgende platen.”

 

CONNECTEREN OM TE GROEIEN
“Ik hou van componeren en eigen muziek maken. Maar het boeit me ook de muziek van anderen te spelen. Ik speel bij Book of Air, een project van Bert en Stijn Cools. Het zijn niet alleen fantastische muzikanten en zalige jongens, maar hun muziek leunt dicht aan bij mijn interesses. Het samenspelen met Karl Van Deun, mijn mentor van het conservatorium is voor mij elke keer weer ontdekken en leren. Karl is een begenadigd gitarist en componist die zich laat zich inspireren door werkelijk alle genres: pop, rock, jazz, wereldmuziek. En bij Ifa Y Xango Tentet, een groep jonge muzikanten, kan ik mij volledig laten gaan binnen de energetische vrije improvisatie waar ze voor staan. En op 7 december speel ik met Mephiti, een nieuwe groep rond Erik Bogaerts, in Rataplan in kader van de Jazzlabseries."

 

LINUS CONNECTIONS
“In de Linus Connections stellen we ons eigen werk voor maar ook dat van anderen die ons inspireren. Het programma is nog niet rond, maar de contouren zijn al zichtbaar, de rest zal organisch groeien. Zoals al ons werk. We starten de reeks op 27 oktober met Linus + Økland/Van Heertum/Gouband/Wouters, waarbij ons duo wordt uitgebreid met Niels van Heertum (Euphonium), Nathan Wouters (bas), Toma Gouband (percussie), Nils Økland (viool). Wat we gaan brengen is nog niet zeker. Misschien schrijven we nieuw werk, misschien wordt het meer vrije improvisatie. Er staat ook een samenwerking tussen Linus en twee videokunstenaars, Cel Crabeels en de IJslandse Helena Jonsdottir, in de steigers. De interactie tussen ons vier zal naar een intrigerend resultaat leiden.” 

 

EN NOG
Ga eens snuisteren op de website van Ruben Machtelinckx en ontdek zijn werk en projecten. Hij heeft, ondanks zijn jonge leeftijd, al vijf platen op zijn conto staan. Samenwerkingen met gelijkgezinde Belgische en Scandinavische buiten-de-lijntjes-kleurende improvisatoren. En laat je zeker ook leiden door het fijne artwork van de hoezen. “In dit digitale muziektijdperk van bits en bytes is het fijn om ook iets moois in huis te halen.”

WWW.RUBENMACHTELINCKX.COM

 


DO 27 OKT (20U) - LINUS + ØKLAND/VAN HEERTUM/GOUBAND/WOUTERS

DO 4 MEI (20U) - FRANs VAN ISACKER QUARTET
ONLINE TICKETS

7 dagen op 7, de klok rond.


Combitickets Connections 15:16: klik hier 


Combitickets JazzLab Series: 

klik hier
 

Vanaf nu ook cadeaubons online te bestellen via deze link !

 

Tickets kunnen ook telefonisch besteld worden via de ticketbalie: 03 600 16 60

 

 

  • Email this Page